De veiligheid, opvoeding en het welzijn van je kind

VEILIGHEID
OPVOEDING
WELZIJN

Veilig en vertrouwd

De opvang bij Lutje Zuuderham is kleinschalig, vindt plaats in een huiselijke sfeer en biedt continuïteit aan ouders en kinderen.

Je kind heeft mij, Eline, als vaste verzorger waardoor ik veel persoonlijke aandacht heb voor je kind. De opvang stem ik zoveel mogelijk af op je wensen en behoeften. In overleg is veel mogelijk, zelfs per uur, daarom is deze vorm van opvang ook geschikt voor ouders met flexibele werktijden.

Behalve dat ik gebarentaal beheers, is het unieke van Lutje Zuuderham natuurlijk het buitenleven. Er zijn heel veel dieren zoals koeien, kalfjes, schapen, geiten, kippen, konijnen, varkens, honden en poezen. Die gaan we aaien en voeren.

Er is een grote buiten-speelplek bij de boerderij waar de kinderen zich naar hartenlust uitleven. Je kind speelt in het stro, stampt in waterplassen, rijdt op een trekkertje en schuift aan bij de maaltijden van ons gezin.

Binnen is er ook een grote speelruimte, met een speelhuis waarop en waarin van alles te ontdekken is! Aan de grote tafel eten we, zingen we liedjes en maken we muziek.

Verder knutsel ik ook graag met de kinderen. Ik vind het boeiend hen te leren ontdekken wat ze daarin goed doen.

Opvoeding: gastouder Eline loopt veilig hand-in-hand naar de koeien

Veilige plek

Natuurlijk is de veiligheid van je kindje de hoogste prioriteit. Jaarlijks wordt er gekeken of mijn opvangplek nog veilig genoeg is voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Hierbij vind ik de inbreng van ouders overigens ook erg belangrijk. Zo letten we samen op een veilige omgeving voor je kindje.

Bij Lutje Zuuderham voelt je kind zich snel veilig en vertrouwd. Zowel binnen als buiten zorg ik voor veilig speelgoed en een veilige speel- en leefomgeving zodat je kind zelfvertrouwen opbouwt. Maar je kindje mag ook af en toe zelf eens ontdekken of iets juist wel of niet kan. Daarbij let ik er op dat je kindje geen gevaar loopt.

Ik heb een E.H.B.O. diploma en volg jaarlijks de herhalingscursus.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat kinderen zich emotioneel veilig voelen binnen ons gezin en bij de omgang van (ook grote) dieren.

Opvoeding

Elk kind is uniek en mag zich op geheel eigen wijze ontwikkelen. Wel zijn er, zoals in elk huis, bepaalde regels en daarin begeleid ik jou kindje. Daarom geef ik duidelijkheid over wat wel en niet kan en mag.

Er is altijd bedrijvigheid op de boerderij. Als het weer het toelaat spelen we in de riante achtertuin. En het stro is het natuurlijk ook erg leuk. En niet te vergeten: er wordt natuurlijk regelmatig een rondje gedaan langs alle dieren op de boerderij.

Je kind wordt midden in de natuur opgevangen en ervaart daardoor hoe alles groeit en bloeit. Er zijn verschillende dieren die we aaien en voeren en in de planten- en moestuin ontdekt je kind hoe groente en fruit groeit. Op een heel natuurlijke manier maakt je zo kind de verandering van seizoenen mee en leert wat bij elk seizoen hoort.

Binnen is er ook heel veel te doen; samen spelen, eten en we knutselen ook graag samen. Of we zingen liedjes, al dan niet in gebarentaal.

We eten gezellig met het hele gezin, elke dag gevarieerde en gezonde maaltijden. Doordat de kleintjes de grotere kinderen en volwassenen zien eten, ontwikkelen ze gemakkelijker een gezond eetpatroon.

Ons geloof speelt ook een belangrijke rol in de opvoeding. Dat neemt niet weg dat er ruimte is voor ouders en kindjes om daar wel of niets mee te doen.

Tweede thuis

Lutje Zuuderham wil het tweede thuis van je kind zijn en daarom vind ik een vertrouwde en huiselijke omgeving heel belangrijk. Om die situatie te creëren, laat ik de opvang zoveel mogelijk aansluiten op de thuissituatie. Is je kind slechthorend of doof? We spreken en zingen hier regelmatig in gebarentaal, tot ieders plezier!

Kinderen kunnen bij mij gewoon kind zijn. Zowel binnen als buiten kan je kindje de wereld ontdekken op eigen tempo. Ik ben erg alert of je kindje zich goed en op zijn/haar gemak voelt. Mocht dat niet zo zijn, dan ga ik op zoek naar datgene waardoor je kindje niet lekker in zijn/haar vel zit.
Mocht je kindje ziek zijn, dan hoor je dat zo snel mogelijk. We bespreken wat op dat moment het beste is voor je kindje.

De kinderen maken kennis met koeien, schapen, varkens, geiten, honden, kippen, konijnen en cavia’s. We voeren en knuffelen ze en hebben het over wat ze doen, eten en drinken.

Seizoenen

In het voorjaar kunnen we zien hoe de lammetjes geboren worden en ze knuffelen en misschien wel de fles geven. En we zien de koeien weer voor het eerst naar buiten gaan, nadat ze een winter op stal hebben gestaan.
In de zomer spelen we veel met water. We zitten veel buiten. We geven de bloemen water. We wandelen en kijken wat er te zien is en praten daarover.
In de herfst stampen we lekker in de plassen. Ook zoeken we herfstblaadjes en knutselen er mee. We plukken en rapen appels en peren van de bomen.
In de winter ontdekken we de sneeuw, rijden op de slee, maken we een sneeuwpop en ontdekken dat het water bevriest.

Deze opvang kan ook een goede oplossing zijn als je kind niet goed gedijt in een grote groep of om wat voor redenen dan ook extra aandacht nodig heeft.

Op Lutje Zuuderham krijgt je kind de kans om zich op geheel eigen wijze te ontplooien.